2007-01-04 
etusivulle!
2007
TAMM 04 
 
Opeta lapsi uimaan   -   3 vrk:n sääennuste   -   Nettikalenteri   -  
World weekly


Rakennus- ja siivousalan palvelua. Kts! 
 
 579.
 
altavista
msn
google
fi/Web
guardian/worldlatest guardian/inpictures
aftonbladet.se
dn.se
yle/uutiset


Midnight Sun Restaurant  phuket.fi 
Torstai 2007-01-04

Lippos-haastattelun reaktiot: Ilta-Sanomat unohtaa julkaisseensa salaisia asiakirjoja neljä (4) kertaa, hävittäneensä todistusaineistoa ja syyllistyneensä rikokseen toisin kuin Anneli Jäätteenmäki.

Anneli Jäätteenmäen Lippos-haastattelu Iltalehdessä ja kommentit: Aamulehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Savon Sanomat ja Yle-uutiset. Lue!

Ilta-Sanomat. Uutiset Suomi.  Mika Lehto. Torstai 2007-01-04.
Kenen salaliitto? Mitä todella tapahtui, kun pääministeri Jäätteenmäki joutui lähtemään? Lue

Pohjustukseksi loppuosa Mikko Niskasaaren kirjoituksesta
"Valehdella saa - mutta eivät kaikki" Nykypostissa heinäkuussa 2003.

"Irak-asiakirjojen vuotaminen oli kiusallista pääministeri Lipposelle, juuri siksi hän raivostui. Jäätteenmäki ehkä veti asiakirjoista liian reippaita johtopäätöksiä, mutta yhtä kaikki Lipponen oli makeillut USA:n presidentti George W. Bushille tavalla, jonka luultavasti suurin osa suomalaisista koki vastenmieliseksi.  Lisäksi hän lupaili Suomen osallistuvan Irakin sodan jälkihoitoon ja on kyseenalaista oliko hänellä tähän valtuuksia. Ulkoministeri Erkki Tuomiojalla (sd) olikin vaikeuksia selittää puheita parhain päin .

USA:ssa asuva aikoinaan ulkoministerinäkin toiminut professori Keijo Korhonen (kesk) väittää, että Lipposen esiintyminen oli vieläkin nöyrempää, kuin ulkoministeriön papereihin kirjattiin. Korhonen kirjoitti Ilkka-lehdessä: "Pääministeri oli amerikkalaisten mukaan ensin saanut presidentti Bushin lämpimät kiitokset siitä, että tämä ainoana Euroopan maiden johtajista ei ollut koskaan arvostellut Bushin toimia, eipä edes Kioton ilmastosopimuksen tuhoamista". "Lipponen oli valitellut Suomen kansan kypsymättömyyttä, kun se yhä vain vierastaa sotilasliittoja ja pyytänyt: Olkaa niin hyvä ja pitäkää meitä varten ovi raollaan Natoon".

Mielipidemittausten mukaan 2/3 suomalaisista vastustaa ja vain 1/5 kannattaa Nato-jäsenyyttä. Lipponen on avoimesti kannattanut jäsenyyttä. Kansanedustaja Lipposella on siihen oikeus, mutta pääministerinä hänellä ei ollut valtuuksia sellaista pohjustaa. Tosin huomattakoon, ettei Keijo Korhonen ole suostunut kertomaan tietolähteitään, joten niiden luotettavuudesta ei ole varmuutta.

Irak-asiakirjojen julkistaminen ei välttämättä ollut ainakaan Sanoma Oy:n Ilta-Sanomille mieluista, ei varsinkaan ennen vaaleja, sillä Sanoma-talossa suhtaudutaan Lipposeen suurella kunnioituksella.

Toimituksessa kuitenkin arvattiin, että asiakirjat oli vuodettu myös muille, joten julkaisematta jättäminen olisi merkinnyt tappiota kilpailussa ostajista.

Heti vaalien jälkeen suunta muuttui. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat alkoivat rummuttaa "Irak-skandaalia" ja Jäätteenmäen valheita. Suomessa käy helposti niin, että muut mediat, erityisesti kaikki TV-kanavat, lähtevät kritiikittä mukaan Sanomalan kampanjoihin. Näin tapahtui nytkin.

Noin viikko ennen Jäätteenmäen kaatumista puhemies Paavo Lipponen haukkui osan Suomen ulkopolitiikan johtoa liian nuivasta suhtautumisesta USA:han. Vaikkei Lipponen nimiä maininnutkaan, osoite oli selvä: puoluetoveri Erkki Tuomioja ja Anneli Jäätteenmäki.

Helsingin Sanomat myötäili pääkirjoituksessaan 17.6 Lipposen puhetta. Lehden mukaan Lipposen purkauksen "keskeisenä pontimena näyttää olevan huoli Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta: EU-politiikan yleisestä passivoitumisesta ja niin sanotun transatlantisen suhteen vähättelystä, etäisyydenotosta Yhdysvaltoihin. Suomen Irakin-politiikan voidaan nähdä kytkeytyvän tähän asetelmaan. Jäätteenmäen ja Lipposen kiistelyssä vaalitaistelun loppuvaiheessa oli ainakin Lipposen mielestä pohjimmiltaan kyse tästä".

Sanoma Oy:n lehdet ovat voimallisesti kannattaneet EU:n tiivistämistä, ja puolustaneet Suomen osallistumista sen kaikkiin mahdollisiin ytimiin. Ne ovat myös ymmärtäneet paljon paremmin kuin useimmat muut suomalaiset lehdet USA:n politiikkaa, myös hyökkäyssotaa Irakissa.

Onkin syytä epäillä, että Helsingin Sanomien pääkirjoittaja tuli kertoneeksi Jäätteenmäen kaatumisen syyn. Tai ainakin syyn Sanoma Oy:n käynnistämään ajojahtiin: Jäätteenmäen arveltiin ajavan sellaista ulkopoliittista linjaa, joka ei Sanomalaa miellyttänyt.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen ottikin 20.6 lehdessään kunnian pääministerin kaatamisesta Sanoma Oy:lle: "Ilman tiedotusvälineitä - ja Irak-tapauksessa aivan erityisesti Ilta-Sanomia - tämä kaikki olisi voinut peittyä pikkuhiljaa". Korskeita sanoja lehdeltä, joka on peitellyt niin monia valheita.

Uusi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) vaati aikaisemmin, että Juhannuksen alla Nizzassa hyväksytty EU:n perustuslakiluonnos pitää alistaa kansanäänestykseen, jos se aiotaan toteuttaa. Noustuaan pääministeriksi Vanhanen perui vaatimuksensa. Ehkä hän oli ottanut opikseen Jäätteenmäen kohtalosta."

Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
http://www.sanomanetti.fi/2003/07/10/valehdellasaa.htm




Ilta-Sanomat. Uutiset Suomi.  Mika Lehto. Torstai 2007-01-04.

Kenen salaliitto? Mitä todella tapahtui, kun pääministeri Jäätteenmäki joutui lähtemään?

(Puolitoista sivua ylhäällä, 3 kuvaa, kirjoittajan kuva, kronologissa 4 kuvaa).

"Sdp:n salajuoni ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) kaatamiseksi elää uutta kukoistustaan. Jäätteenmäki ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen (kesk) ovat viime päivinä antaneet ymmärtää, että Jäätteenmäen eron taustalla kesällä 2003 oli demareiden halu istuttaa Paavo Lipponen (sd) taas pääministeriksi.

Pohjalaiskaksikko ei ole saanut tukea näkemyksilleen omiltaan eikä Sdp:ltä. - Jos jotain salaliittoja ja juonitteluja on ollut, ne ovat olleet enemmän keskustan sisällä. Sieltä näyttää tulevan koko ajan uutta epäilyä. - En ymmärrä mitä hyötyä keskustalle on tuoda esiin vaalien alla heidän sisäisiä ristiriitojaan. Näin näytetään haluavan. Tämä ei ole lähtöisin demareista, ryhmäjohtaja Jouni Backman (sd) puuskahti salajuonille.

Jäätteenmäki kertoi vuodenvaihteen Iltalehdessä parilla lauseella, että Sdp halusi palauttaa Lipposen pääministeriksi mutta pääministerivaihdos tapahtui liian nopeasti. Jäätteenmäki ei paljastanut lähteitään, asioista tietäviä demareita.

Korhonen ratsasti Jäätteenmäen tueksi

Jäätteenmäen taannoinen vaalipäällikkö, Korhonen taas toimitti salaliittojen tueksi maanantaina toimituksiin Eero Heinäluoman (sd) kolumnin Ilkka-lehdestä heinäkuulta 2003. Heinäluoma oli ehtinyt heti tuoreeltaan teilaamaan Jäätteenmäen salajuonet blogissaan uudenvuodenaattona. Heinäluoman mukaan Sdp:lle oli koko kriisin ajan selvää, että uusi pääministeri tulee keskustasta.
Kesällä 2003 Heinäluoma oli kirjoittanut, että Sdp pohti myös Lipposen paluuta pääministeriksi ja uusia vaaleja, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt.

Eilen Korhonen paljasti Pohjalaisessa, että keskusta pohti pääministerivaihtoehtona myös Mauri Pekkarista. Jäätteenmäki oli kutsunut hallituskriisin pahimpaan aikaan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajan, Korhosen, Helsinkiin.

Backmanin mukaan menneiden muistelossa lipsahdetaan usein sivupoluille. - Syy ja seuraus-suhteet tuppaavat mennä sekaisin. Nyt menee sekaisin se, että heti vaalien jälkeen demarit pitivät mashdollisena Lipposen jatkoa pääministerinä.

- Nopeasti todettiin, että keskusta alkaa vetää hallitusta. Tätä ei kyseenalaistettu missään vaiheessa, ei edes hallituskriisin alkuvaiheissa. Uudet vaalit tyrmättiin heti, Backman totesi. Jäätteenmäen lisäksi keskustan ydinryhmään kriisineuvotteluissa kuuluivat ryhmäjohtaja Timo Kalli ja silloinen puoluesihteeri Eero Lankia. Kalli ja Lankia eivät ole Sdp:n salajuoniin törmänneet. Sdp:n kolmikon muodostivat Antti Kalliomäki, Heinäluoma ja Backman.

Kuva: 14.4.2003. Anneli Jäätteenmäki ja presidentti Tarja Halonen uuden hallituksen esittelyssä 2003. IS/ Seppo Solmela.
Kuva: 16.6.2003. Jäätteenmäen ero kesäkuussa 2003. IS/ Erkki Raskinen.
Kuva: 3.3.2004. Anneli Jäätteenmäki ja presidentin entinen neuvonantaja Martti Manninen oikeudessa keväällä 2004. Peter Jansson."

Ilta-Sanomat. Uutiset Suomi. Kenen salaliitto? Mitä todella tapahtui, kun pääministeri Jäätteenmäki joutui lähtemään? Mika Lehto.  Torstai 2007-01-04. (Puolitoista sivua ylhäällä, 3 kuvaa, kirjoittajan kuva, kronologissa 4 kuvaa).



Ilta-Sanomat. Uutiset Suomi.
"Mitä tapahtui?
Torstai 2007-01-04. (Puolitoista sivua keskellä, 4 kuvaa).

Kuva: IS 8. toukokuuta 2003. "Pääministeriehdokkaan hallussa oli Irak-papereita vaalikampanjan aikana. Salainen Irak-muistio vuoti ensimmäiseksi Jäätteenmäelle?"
Kuva: IS 6. kesäkuuta 2003. "Tästä alkoi Irak-kohu. Hän tietää Irak-vuotajan. Pekka Ervasti"
Kuva: IS 17. kesäkuuta 2003. "Presidentti Halonen järkyttyi esikunnastaan löytyneestä myyrästä. Irak-vuotaja on presidentin neuvonantaja. Pekka Ervasti."
Kuva: IS 19. kesäkuuta 2003. Katkerat hyvästit kultarannassa. Pääministeri Jäätteenmäki vei eroilmoituksensa presidentti Haloselle. Kumpi vale ... Mannin ... Jäätt ..."

Mitä tapahtui?

Vaalitaistelu
> MTV3:n vaalitentii ja nettipäiväkirja (6.3). Jäätteenmäki antoi ymmärtää saaneensa salaisia asiakirjoja, joiden mukaan Yhdysvallat tulkitsi Lipposen liittäneen Suomen sotakoalitioon.
> Kolme salaista ulkoministeriön asiakirjaa vuoti IS:lle ja Iltalehdelle (11.3, ja 12.3.)
> Jäätteenmäellä sanatarkkoja lainauksia asiakirjoista, vetosi IS:ssa kahteen korvaansa (15.3.).
> Keskusta nousi Sdp:n ohi 6 000 äänellä suurimmaksi puolueeksi (16.3.).

Hallituksen pystytys
> Keskusta tyrmäsi heti ensitapaamisessa (25.3.) Paavo Lipposen jatkon pääministerinä.
> Vuototutkimukset alkoivat (27.3.)
> Hallitusneuvottelut alkuun (4.4), Lipponen kertoi jäävänsä pois hallituksesta (14.4.), Jäätteenmäen hallitus nimitetään (17.4.)
> Irak hiertää vielä Sdp:n ja keskustan välejä, Jäätteenmäki ei menneitä muistele.

IS:n paljastukset
> IS kertoi (8.5.), että Jäätteenmäki vilautti papereitaan vaalitentissä. Jäätteenmäki vetosi briefing-papereihin ja kahteen korvaansa.
> IS julkaisi keskustan työvaliokunnan pöytäkirjan (6.6.), jossa Jäätteenmäki kertoi asiakirjoistaan. "Hän tietää Irak-vuotajan"
> Jäätteenmäki ei muistanut pöytäkirjoja nähneen ja sanoi mm, että "puhun niin totta kuin osaan".
> Keskustalaiset huonomuistisia tapahtuneesta. Kenttäväki sai sähköpostin, jossa peloteltiin uusilla vaaleilla ja sinipunahallituksella.
> Jäätteenmäki poliisikuulusteluissa (11.6.), nimesi vuotajaksi presidentin neuvonantajan Martti Mannisen.
> Tieto alkoi levitä sisäpiireissä.
> IS paljasti, että vuotaja oli Manninen (17.6.)

Hallituskriisi
> Puolueiden sisäisiä ja välisiä palavereja (17.6) kriisin ratkaisemiseksi.
> Sdp alkoi väläyttää Jäätteenmäen eroa, Jäätteenmäki taipui antamaan seuraavana päivänä pääministerin ilmoituksen eduskunnalle.
> Keskustassa uskottiin, että Jäätteenmäen ilmoitus riittää Sdp:lle.
> Jäätteenmäen puhe (18.6.) ei tyydytä alkuunkaan demareita. "Pyytämättä ja yllätyksenä".
> Yksikään ministeri ei istunut hallituksen aitiossa, vain Markku Koski (kesk) murhaavassa eduskuntakeskustelussa.
> Sekava tilanne jatkui iltapäivään, kunnes keskustakin veti tukensa. Manninen ilmoitti, että Jäätteenmäki oli pyytänyt Irak-materiaalia.
> Backmanin lappu. Sdp vaatii Jäätteenmäen eroa jo samana päivänä. Yksin jäänyt Jäätteenmäki kertoi eroavansa.

Oikeudenkäynti
> Jäätteenmäki syytön, Manniselle 80 päiväsakkoa.
> oikeus piti kuitenkin Mannisen kertomusta tapahtumista luotettavampana. "Aivan eri asiana on vielä todettava, että asiassa on olemassa seikkoja, joita ei ole kerrottu poliisikuulusteluissa eikä kerrota käräjäoikeudessakaan."
> Jäätteenmäki sai kotifaksiinsa Manniselta tasavallan presidentin kanslian kansilehdellä varustettuja fakseja 196 lähetystä ja vajaat 1400 sivua 28.1.- 10.6.2003."

Ilta-Sanomat. Uutiset Suomi. Mitä tapahtui? Torstai 2007-01-04. (Puolitoista sivua keskellä, 4 kuvaa).



Lue myös!

Suuri journalisti-palkinto 2003.

Torstaina 11.03.2004. Rikoksesta epäillyn ja todisteita hävittäneen lehden toimittaja sai suuren journalistipalkinnon! Toimittaja Pekka Ervasti, Ilta-Sanomat. Toimittajan oma kertomus kokonaisuudessaan pääministeri Anneli Jäätteenmäen jahdista MTV3:n palkintojenjako-ohjelmassa.
http://www.sanomanetti.fi/2004/03/11/journalistipalkinto.htm

SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!
Pertti Manninen. Sanomanetti 25.03.2004.

Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. 
Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia  toistuvasti jatkuvasti. Suomen lain mukaan rikokseen osallistunutta pitää rangaista kuin olisi sen itse tehnyt. Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ei kuitenkaan nostanut syytettä Ilta-Sanomia vastaan, koska lehden edustajat olivat poliisikuulusteluissa kertoneet, etteivät tiedä kuka asiakirjat oli lähettänyt ruskeassa kirjekuoressa toimitukseen. Kirjekuoretkin on sittemmin hävitetty.
http://www.Sanomanetti.fi/2004/03/25/etusivu.htm




Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus.
Torstai 2007-01-04. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Hannu Savola.

Pahasti jäi nyppimään

"Vuoden 2003 kevätpääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk) palasi eronsa syihin Iltalehden haastattelussa viime viikonvaihteessa. Hän näki taustalla salajuonen, jonka tarkoituksena oli palauttaa Paavo Lipponen (sd) pääministeriksi. Lähteikseen Jäätteenmäki ilmoitti "asioista tietävät demarit".

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ovat torjuneet Jäätteenmäen väitteet. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin ja kansanedustaja Eero Lankian (kesk) asiasta antamat lausunnot tukevat demarien, eivät Jäätteenmäen kuvausta eroprosessista.

Tietenkin demarit halusivat päästä takaisin pääministeripuolueeksi menetettyään tämän kahdeksanvuotisen asemansa vuoden 2003 eduskuntavaaleissa. Jäätteenmäellä ei kuitenkaan ole esittää mitään näyttöä siitä, että häntä olisi savustettu juuri Lipposella ulos.

Jos Jäätteenmäki olisi kieltäytynyt eroamasta ja kriisi näin ollen pitkittynyt, eduskunta olisi myöhemmin voinut pakottaa hänet eroamaan epäluottamusponnella.

Uusi hallitus olisi muodostettu niistä puolueista, jotka äänestivät epäluottamuksen puolesta, ja Sdp olisi ollut siinä joukossa suurin. Se olisi myös korjannut itselleen pääministerin paikan, ja Lipponen johti demareita edelleen.

Tilanteessa oli kuitenkin syytä toimia nopeasti: eduskunnan kesäloma oli 18.6.2003 juuri alkamassa, eikä maa olisi kunnolla kestänyt yli kesän jatkunutta keskustelua siitä, onko pääministeri ohjissa vai tyhjän päällä.

Nopeaa ratkaisua vaatineessa tilanteessa ei ollut muuta konkreettista suunnitelmaa kuin keskustalaisen pääministerin vaihtaminen toiseen keskustalaiseen. Asiasta on todisteena Backmanin Kallille kirjoittama kuuluisa lappu. Puolustusministeri Matti Vanhanen (kesk) valikoitui uudeksi pääministeriksi saman tien.

Onko mikään muuttunut niissä runsaassa kolmessa ja puolessa vuodessa, jotka ovat ehtineet kulua Jäätteenmäen erosta? Asia näyttää nyppivän Jäätteenmäkeä yhtä pahasti kuin tuoreeltaankin. Hän on sitkeää tekoa oleva eteläpohjalainen jääräpää, joka ei hevin muuta mieltään.

Antaessaan eropäivänään eduskunnalle pääministerin ilmoitusta Jäätteenmäki myönsi tehneensä virheitä, mutta ei suostunut nimeämään niistä yhtäkään. Odotettua tarkennusta ei tule Iltalehden haastattelussakaan.

Helsingin Sanomien Karlsson teki eilen osuvan rinnastuksen: Jäätteenmäki vaikenee demarilähteistään 2007 samaan tapaan kuin Irak-lähteistään 2003. Toukokuussa 2003 hän antoi ymmärtää kahden korvansa kuulevan kaikenlaista. Todellisuudessa hän oli jäljentänyt sitä kirjallista aineistoa, jota presidentin kansliassa toiminut, myöhemmin viralta pantu myyrä oli hänelle toimittanut.

Miksi Jäätteenmäki puhuu juuri nyt? Ehkä hän laskee näin voivansa auttaa puoluettaan eduskuntavaaleissa, joissa ei itse ole ehdokkaana. Mutta onko hän suureksikin avuksi? Skandaalin jälkinäytös tuo väistämättä keskusteluun myös sellaisia tavaraa, jota keskusta ei uudestaan välittäisi käydä läpi."

Ilta-Sanomat. Pääkirjoitus.
Torstai 2007-01-04. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Hannu Savola. 



Lue myös!

Pääkirjoitus 19.06.2003.
Pertti Manninen, sanomanetti.fi.

"Tieto on samassa määrin onnen ja onnettomuuden, hyvien tekojen ja pirullisuuden väline. Tieto voi olla yksilön korkein, mutta myös tuhoisin elämänmuoto."  Georg Henrik Wright.
Ajatus ja julistus. 1955.
http://www.sanomanetti.fi/2003/06/19/paakirjoitus.htm



Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
"Ahtisaaren, Niinistön, Rehnin ja Lipposen valheet peiteltiin.

Valehdella saa -  mutta eivät kaikki.

http://www.sanomanetti.fi/2003/07/10/valehdellasaa.htm


Suuri journalisti-palkinto 2003.

Torstaina 11.03.2004. Rikoksesta epäillyn ja todisteita hävittäneen lehden toimittaja sai suuren journalistipalkinnon! Toimittaja Pekka Ervasti, Ilta-Sanomat. Toimittajan oma kertomus kokonaisuudessaan pääministeri Anneli Jäätteenmäen jahdista MTV3:n palkintojenjako-ohjelmassa.
http://www.sanomanetti.fi/2004/03/11/journalistipalkinto.htm

 


SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!
Pertti Manninen. Sanomanetti 25.03.2004.

Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. 
Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia  toistuvasti jatkuvasti. Suomen lain mukaan rikokseen osallistunutta pitää rangaista kuin olisi sen itse tehnyt. Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ei kuitenkaan nostanut syytettä Ilta-Sanomia vastaan, koska lehden edustajat olivat poliisikuulusteluissa kertoneet, etteivät tiedä kuka asiakirjat oli lähettänyt ruskeassa kirjekuoressa toimitukseen. Kirjekuoretkin on sittemmin hävitetty.
http://www.Sanomanetti.fi/2004/03/25/etusivu.htm



Pohjustukseksi loppuosa Mikko Niskasaaren kirjoituksesta
"Valehdella saa - mutta eivät kaikki" Nykypostissa heinäkuussa 2003.

"Irak-asiakirjojen vuotaminen oli kiusallista pääministeri Lipposelle, juuri siksi hän raivostui. Jäätteenmäki ehkä veti asiakirjoista liian reippaita johtopäätöksiä, mutta yhtä kaikki Lipponen oli makeillut USA:n presidentti George W. Bushille tavalla, jonka luultavasti suurin osa suomalaisista koki vastenmieliseksi.  Lisäksi hän lupaili Suomen osallistuvan Irakin sodan jälkihoitoon ja on kyseenalaista oliko hänellä tähän valtuuksia. Ulkoministeri Erkki Tuomiojalla (sd) olikin vaikeuksia selittää puheita parhain päin .

USA:ssa asuva aikoinaan ulkoministerinäkin toiminut professori Keijo Korhonen (kesk) väittää, että Lipposen esiintyminen oli vieläkin nöyrempää, kuin ulkoministeriön papereihin kirjattiin. Korhonen kirjoitti Ilkka-lehdessä: "Pääministeri oli amerikkalaisten mukaan ensin saanut presidentti Bushin lämpimät kiitokset siitä, että tämä ainoana Euroopan maiden johtajista ei ollut koskaan arvostellut Bushin toimia, eipä edes Kioton ilmastosopimuksen tuhoamista". "Lipponen oli valitellut Suomen kansan kypsymättömyyttä, kun se yhä vain vierastaa sotilasliittoja ja pyytänyt: Olkaa niin hyvä ja pitäkää meitä varten ovi raollaan Natoon".

Mielipidemittausten mukaan 2/3 suomalaisista vastustaa ja vain 1/5 kannattaa Nato-jäsenyyttä. Lipponen on avoimesti kannattanut jäsenyyttä. Kansanedustaja Lipposella on siihen oikeus, mutta pääministerinä hänellä ei ollut valtuuksia sellaista pohjustaa. Tosin huomattakoon, ettei Keijo Korhonen ole suostunut kertomaan tietolähteitään, joten niiden luotettavuudesta ei ole varmuutta.

Irak-asiakirjojen julkistaminen ei välttämättä ollut ainakaan Sanoma Oy:n Ilta-Sanomille mieluista, ei varsinkaan ennen vaaleja, sillä Sanoma-talossa suhtaudutaan Lipposeen suurella kunnioituksella.

Toimituksessa kuitenkin arvattiin, että asiakirjat oli vuodettu myös muille, joten julkaisematta jättäminen olisi merkinnyt tappiota kilpailussa ostajista.

Heti vaalien jälkeen suunta muuttui. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat alkoivat rummuttaa "Irak-skandaalia" ja Jäätteenmäen valheita. Suomessa käy helposti niin, että muut mediat, erityisesti kaikki TV-kanavat, lähtevät kritiikittä mukaan Sanomalan kampanjoihin. Näin tapahtui nytkin.

Noin viikko ennen Jäätteenmäen kaatumista puhemies Paavo Lipponen haukkui osan Suomen ulkopolitiikan johtoa liian nuivasta suhtautumisesta USA:han. Vaikkei Lipponen nimiä maininnutkaan, osoite oli selvä: puoluetoveri Erkki Tuomioja ja Anneli Jäätteenmäki.

Helsingin Sanomat myötäili pääkirjoituksessaan 17.6 Lipposen puhetta. Lehden mukaan Lipposen purkauksen "keskeisenä pontimena näyttää olevan huoli Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta: EU-politiikan yleisestä passivoitumisesta ja niin sanotun transatlantisen suhteen vähättelystä, etäisyydenotosta Yhdysvaltoihin. Suomen Irakin-politiikan voidaan nähdä kytkeytyvän tähän asetelmaan. Jäätteenmäen ja Lipposen kiistelyssä vaalitaistelun loppuvaiheessa oli ainakin Lipposen mielestä pohjimmiltaan kyse tästä".

Sanoma Oy:n lehdet ovat voimallisesti kannattaneet EU:n tiivistämistä, ja puolustaneet Suomen osallistumista sen kaikkiin mahdollisiin ytimiin. Ne ovat myös ymmärtäneet paljon paremmin kuin useimmat muut suomalaiset lehdet USA:n politiikkaa, myös hyökkäyssotaa Irakissa.

Onkin syytä epäillä, että Helsingin Sanomien pääkirjoittaja tuli kertoneeksi Jäätteenmäen kaatumisen syyn. Tai ainakin syyn Sanoma Oy:n käynnistämään ajojahtiin: Jäätteenmäen arveltiin ajavan sellaista ulkopoliittista linjaa, joka ei Sanomalaa miellyttänyt.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen ottikin 20.6 lehdessään kunnian pääministerin kaatamisesta Sanoma Oy:lle: "Ilman tiedotusvälineitä - ja Irak-tapauksessa aivan erityisesti Ilta-Sanomia - tämä kaikki olisi voinut peittyä pikkuhiljaa". Korskeita sanoja lehdeltä, joka on peitellyt niin monia valheita.

Uusi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) vaati aikaisemmin, että Juhannuksen alla Nizzassa hyväksytty EU:n perustuslakiluonnos pitää alistaa kansanäänestykseen, jos se aiotaan toteuttaa. Noustuaan pääministeriksi Vanhanen perui vaatimuksensa. Ehkä hän oli ottanut opikseen Jäätteenmäen kohtalosta."

Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
http://www.sanomanetti.fi/2003/07/10/valehdellasaa.htm





Anneli Jäätteenmäen Lippos-haastattelu Iltalehdessä ja kommentit:
Aamulehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Savon Sanomat ja Yle-uutise
t.

 
Iltalehti. Etusivu.

Jäätteenmäki paljastaa kohueronsa taustat: SALAJUONI
.
Lauantai-maanantai  2006-12-30  - 2007-01-01. (Kuva ja otsikko ylhäällä).

Iltalehti. Uutiset. Jäätteenmäki skandaalierostaan:

Lipponen haluttiin takaisin valtaan
.
Raili Nurvala. Lauantai 2006-12-30. (3  palstaa, 2 kuvaa, l sitaatti).

"Jos olisimme jääneet vaaleissa kakkoseksi, mitään oikeudenkäyntiä minua vastaan ei olisi koskaan ollutkaan." Anneli Jäätteenmäki.

"- Eräät demarit ovat kertoneet minulle, että kaiken takana oli tarkoitus palauttaa Paavo Lipponen (sd) pääministeriksi, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk) kertoo viimekesäisistä keskusteluistaan, jotka koskivat hänen eroaan pääministerin paikalta kolme ja puoli vuotta sitten.

Jäätteenmäki ei kuitenkaan halua nimetä, ketkä ovat hänelle näin puhuneet. - Sellaiset demarit, jotka tietävät asioista, hän toteaa. Hanke ei kuitenkaan onnistunut, koska pääministerivaihdos Jäätteenmäestä Matti Vanhaseen (kesk) tehtiin hyvin nopeasti. - Demarit eivät uskaltaneet toteuttaa suunnitelmaansa, Jäätteenmäki sanoo.

Jäätteenmäki nousi viime eduskuntavaalien vaalivoiton jälkeen pääministeriksi, mutta joutui eroamaan parin kuukauden kuluttua niin sanotun Irak-vuodon takia. Hän paljasti vaalitaistelussa silloisen pääministerin Lipposen ja USA:n presidentin George Bushin välisiä keskusteluja, jotka oli hänelle vuotanut tasavallan presidentin neuvonantaja Martti Manninen. Seuranneessa oikeudenkäynnissä Manninen sai sakot virkasalaisuuden rikkomisesta, mutta Jäätteenmäki vapautettiin syytteestä yllytykseen.

Jäätteenmäki seisoo yhä näkemyksensä takana, että hän sai kyseiset faksit yllätyksenä.  - Koen, etten ollut kyseisiä papereita pyytänyt.

Jos olisimme jääneet vaaleissa kakkoseksi, mitään oikeudenkäyntiä minua vastan ei olisi koskaan ollutkaan, hän sanoo ja korostaa, että kyse oli politiikasta. - Joillekin oli liian vaikea asia, että keskusta voitti vaalit.

Jäätteenmäki teki näyttävän paluun eurovaaleissa; hän nousi ylivoimaiseksi äänikuningattareksi 150 000 äänellään. Keskusta houkutteli häntä ryhtymään ehdokkaaksi myös tuleviin eduskuntavaaleihin, mutta hän kieltäytyi. - Olen oppinut sanomaan myös "ei", hän kertoo elämänmuutoksestaan vuosi sitten todetun rintasyövän jälkeen.

Jäätteenmäki puhuu tänään Iltalehdessä elämänsä käännekohdista. Haastattelu löytyy sivuilta 44-47.

Kuva: Ex-pääministeri. Anneli Jäätteenmäki kertoo, että hän kuuli salajuonesta asioista perillä olevilta demareilta. Martti Hautamäki.
Kuva: Jäi rannalle. Jäätteenmäen mukaan Lipposesta ei tullut taas pääministeriä, koska Matti Vanhasen nimitys tehtiin nopeasti. Jarno Juuti.

Iltalehti. Uutiset. Jäätteenmäki skandaalierostaan: Lipponen haluttiin takaisin valtaan. Raili Nurvala. Lauantai 2006-12-30. (3  sivun korkuista palstaa, 2 kuvaa, l sitaatti).


Iltalehti. Viihde.

Anneli Jäätteenmäki: "Osaan ottaa nyt rennommin".

Anneli Jäätteenmäki on kokenut menestyksen makeuden ja karvauden, lapsettomuuden kipeyden ja syövän aiheuttaman kuoleman pelon. Raili Nurvala. Lauantai  2006-12-30.  (Aukeama, 9 kuvaa, Martti Hautamäki ja Anneli Jäätteenmäen kotialbumi. Katkelma kirjoituksesta).

"... Matka huipulle
Poliitikon elämässä käännekohdaksi Anneli Jäätteenmäki nimeää vuoden 2000. Tuolloin hänestä tuli puolueen sijaispuheenjohtaja, kun Esko Aho lähti Harvardiin hävittyjen presidentinvaalien jälkeen. - Se johti siihen, että minusta tuli kaksi vuotta myöhemmin puheenjohtaja ja voitettujen eduskuntavaalien jälkeen myös pääministeri, hän perustelee.

Jäätteenmäen valinta Ahon sijaiseksi oli yllätys niin puolueen eliitille kuin medialle. Molempien ennakkosuosikki oli varapuheenjohtaja Maria-Kaisa Aula. Puoluekokouksen kenttäväki ei tyytynyt valmiiksi katettuun pöytään vaan valitsi Jäätteenmäen.

- Kun olin saanut ensimmäisessä äänestyksessä eniten ääniä, minut kutsuttiin puoluehallitukseen ja kysyttiin, luopuisinko ehdokkuudesta. Sijaisjohtajan valinta haluttiin delegoida puoluehallitukselle. - Vastasin, että ihmiset ovat tulleet tänne valitsemaan sijaisjohtajaa ja heidän pitää saada se tehdä, Jäätteenmäki sanoo ja korostaa, että uskoi tuolloin itse putoavansa jo seuraavassa äänestyksessä.

Hän voitti kuitenkin kaikki kolme äänestystä, koska "tuli liian selkeästi asetelma, että puheenjohtaja halusi tietyn henkilön sijaisekseen". Puolue-eliitti ei ollut ihastunut Jäätteenmäen valinnasta ja osoitti sen.

- Samana iltana Jorma ja Marjatta Huuhtasen kutsuilla vain isäntäpari ja Kirsti Aho suhtautuivat luontevasti Jormaan ja minuun, muut tuskin sanoivat minulle sanaakaan, Jäätteenmäki muistelee. Eliitin karsastus jatkui, kun arki alkoi ja kunnallisvaalit lähestyivät.

- Eräskin henkilö, jonka olisi pitänyt virkansa puolesta tehdä yhteistyötä kanssani, vastasi yhteydenottopyyntööni, ettei nyt ehdi, vaalien jälkeen hänellä olisi aikaa, hän kertoo, muttei halua mainita nimiä. - Esimerkiksi Kunnallisliiton puheenjohtajana olleen Hannes Mannisen kanssa kävin keskusteluja. Myöskään kentän kanssa minulla ei koskaan ole ollut vaikeuksia.

Kun keskusta nousi kunnallisvaaleissa ensimmäisen kerran suurimmaksi puolueeksi, yhteistyöhaluja alkoi löytyä puolue-eliitistäkin. Eduskuntavaalien aikana tilanne oli jo täysin toinen. - Silloin asemanikin oli erilainen, olinhan puheenjohtaja.

Eduskuntavaaleissa 2003 keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi ja Jäätteenmäestä tuli pääministeri. Hän joutui eroamaan parin kuukauden kuluttua ns. Irak-skandaalin vuoksi. Seuraavana vuonna hän nousi valtakunnan äänikuningattarena Euroopan parlamenttiin. ..."

Elämäni käännekohdat. Kuvat: Koulutiellä, Perhe, Ylioppilas, Opiskelutoverit, Sisko, Kahdestaan, Puoliso,  Ystävät (Politiikassa Anneli Jäätteenmäen paras ystävä on ollut Mirja Ryynänen. Tuoretta puolueen puheenjohtajaa skoolaamassa myös Erkki Ryynänen ja puoliso Jorma Melleri), Optimisti.

Iltalehti. Viihde.
Anneli Jäättteenmäki: "Osaan ottaa nyt rennommin". Anneli Jäätteenmäki on kokenut menestyksen makeuden ja karvauden, lapsettomuuden kipeyden ja syövän aiheuttaman kuoleman pelon. Raili Nurvala. Lauantai  2006-12-30.  (Aukeama, 9 kuvaa, Martti Hautamäki ja Anneli Jäätteenmäen kotialbumi. Katkelma kirjoituksesta).


Iltalehti. Viihde. Elämäni käännekohdat.

"Se oli elämäni yksinäisin ja julkisin päivä"
.
Anneli Jäätteenmäki puhuu nyt shokkieronsa tunnoista ja taustoista. Raili Nurvala. Lauantai  2006-12-30. (Aukeaman puolitoista sivua, 5 kuvaa. Katkelmia kirjoituksesta).

"Kolmen ja puolen vuoden takainen ero pääministerin paikalta on Anneli Jäätteenmäelle yhä kipeä asia. - Se oli elämäni yksinäisin, julkisin ja kipein päivä. On ollut asioita, joista on vaikea puhua. Ja on kuvia. joita on vaikea katsoa, hän sanoo.

Hän kertoo tehneensä muistiinpanoja noista ajoista, mutta aika ei ole vielä kypsä tietojen julkaisemiseen. Hänellä on selvä näkemys, mistä hänen kiirastulessaan oli kyse. Keskusta voitti hänen johdollaan vuoden 2003 eduskuntavaalit, nousi suurimmaksi puolueeksi ja hän itse maan ensimmäiseksi naispääministeriksi. Vaalitaistelun aikana Jäätteenmäki paljasti silloisen pääministeri Paavo Lipposen ja presidentti George W. Bushin käymiä keskusteluja, joiden mukaan Suomi kuului Yhdysvaltain koalitioon Irakin sodassa.

Tiedot oli vuodettu tasavallan presidentin esikunnasta. Jäätteenmäki joutui eroamaan skandaalin takia. Seuranneessa oikeudenkäynnissä tietojen vuotaja sai sakot virkasalaisuuden rikkomisesta. Jäätteenmäki vapautettiin syytteestä yllytykseen. - Joillekin oli liian vaikea asia, että keskusta voitti vaalit. Jos olisimme jääneet kakkoseksi - kuten "piti" käydä - mitään oikeudenkäyntiä minua vastaan ei olisi koskaan ollutkaan, hän näkee.

Jäätteenmäen katsottiin menettäneen luottamuksensa valehtelun vuoksi. Monikin poliitikko on jäänyt kiinni valehtelusta  ilman dramaattisia seurauksia, viimeksi hänen seuraajansa, pääministeri Matti Vanhanen, yksityiselämänsä kiemuroista. - Pidän edelleen kiinni siitä, että tiedot tulivat minulle yllättäen. Koen, etten ollut kyseisiä papereita pyytänyt, Jäätteenmäki sanoo.

Hänen mukaansa eron taustalla oli politiikka. - Eräät SDP:n edustajat ovat kertoneet minulle, että kaiken takana oli tarkoitus palauttaa Lipponen pääministeriksi. Mutta pääministerinvaihdos minusta Vanhaseen kävi niin nopeasti, että demarit eivät uskaltaneet toteuttaa suunnitelmaansa.

Ketkä näin ovat kertoneet? - Sellaiset demarit, jotka tietävät asioista.

Jäätteenmäen muistiinpanot ja kirjoitukset kiinnostavat useita kustantamoja, mutta hän haluaa vielä odottaa. - En kirjoita vain tästä pääministerikysymyksestä, vaan myös laajemmin politiikasta. Enkä ole tekemässä poliittista tilinpäätöstäni, sillä toivon saavani elää ja vaikuttaa edelleen, hän sanoo. - Politiikka on joskus raakaa, mutta siinä ei onneksi mene henki. Politiikka on politiikkaa.

Lippostakin Jäätteenmäki kertoo tavanneensa eronsa jälkeen useita kertoja. - Hän lähetti minulle paranemistoivotuksetkin sairastuttuani, hän kertoo. Myös tasavallan presidentin hän kertoo tavanneensa ..."

"... Vuoden jälkeen erosta Jäätteenmäki palasi politiikan valokeilaan näyttävästi: hän oli ylivoimainen äänikuningatar eurovaaleissa 2004. - Kaiken jälkeen 150 000 ääntä oli suuri luottamuksen osoitus minua kohtaan. Se oli minulle erittäin merkityksellistä.

Politiikassa on vaikea ennustaa, mitä kansa ajattelee. Politiikan tietäjät varoittivat Jäätteenmäkeä asettumasta ehdokkaaksi. - Sanottiin, etten saisi ääniä. Ehdokkuus on riski jokaisessa vaalissa. Halusin ottaa sen riskin ja vaikuttaa politiikkaan uudesta vinkkelistä. ..."

Kuvat: Herkkyys (Politiikassa ei saa tulla niin kyyniseksi, että mikään ei kosketa, Anneli Jäätteenmäki sanoo.), Onnittelut (Vaalivoitto-onnittelut aviomieheltä vuonna 2003.), Huipulla (Kaksi iloista naista vallan huipulla keväällä 2003.), Ero (Kahta kuukautta myöhemmin kipeä ero Kultarannan pihalla.), Paluu (Paluu parrasvaloihin eurovaalien äänikuningattarena 2004.).

Iltalehti. Viihde. Elämäni käännekohdat. "Se oli elämäni yksinäisin ja julkisin päivä". Anneli Jäätteenmäki puhuu nyt shokkieronsa tunnoista ja taustoista. Raili Nurvala. Lauantai  2006-12-30. (Aukeaman puolitoista sivua, 5 kuvaa. Katkelmia kirjoituksesta. Aukeaman puoli sivua vie elokuvan Suden arvoitus mainos.).



http://www.heinaluoma.net/kalenteri.php?id=96

Päiväkirja. Eero Heinäluoma. Sunnuntai 2007-01-01. (Kirjoitus kokonaisuudessaan).

Päiväkirja
18:25 1.1.2007 -

Uuteen vuoteen


Uuden vuoden alku herättää meissä jokaisessa myös uusia toiveita. Joulun rauhan ja rauhoittumisen jälkeen on aika suunnata katse eteenpäin. Tinanvalanta ja tinojen tulkitseminen ovat rituaaleina säilyttäneet paikkansa. Uusi vuosi on optimismin, tulevaisuudenuskon juhlaa.

Uuteen vuoteen kuuluvat myös uuden vuoden lupaukset. Valitsin tänä vuonna yhden, joka on haastava mutta ei ollenkaan mahdoton toteutettavaksi. Pidän tästä uudenvuoden päivästä lukien nettipäiväkirjaa pari kertaa viikossa aina vaaleihin saakka. Tein saman myös viime eduskuntavaaleissa hyvillä kokemuksilla. Päiväkirja antaa mahdollisuuden kertoa niin arjen kuin vaalienkin tapahtumista. Kurkistus ehdokkaan päivään voi myös valottaa ehdokkaana olon ja puoluejohtajan työn arkista puolta.

Vuosikymmenet omiin perinteisiini on kuulunut presidentin uuden vuoden puheen seuraaminen. Välillä sitä on tehty isommallakin joukolla. Tänään olimme kotikatsomossa kaksin Sadun kanssa.

Presidentti Halonen jatkoi ihmisläheistä ja konstailematonta linjaansa. Hän yhdisti suomalaisen ihmisten arjen oikeudenmukaisuuteen koko maapallolla. Sehän on ollut koko hänen elämäntyönsä punainen lanka.

Huoli ikäihmisten palveluista on enemmän kuin perusteltu. Meillä on upea päivähoito - ehkä maailman paras - ja meillä on hieno peruskoulu. Terveydenhoitoa olemme kohentamassa, mutta vanhustenhoito on alue, josta emme voi ylpeillä. Tämä on väistämättä ensi vaalikauden suuria kysymyksiä, jossa uusia tekoja tarvitaan. Toivon, että presidentin vahva kannanotto antaisi tukea tällä alueella laajan kansalaismielipiteen syntymiselle.

x x x

Vuodenvaihteen toisen poliittisen puheenvuoron käytti keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki. Siinä tosin katse ei ollut eteenpäin vaan taaksepäin. Iltalehdessä Jäätteenmäki palaa vielä pääministerikauteensa ja näkee oman eronsa taustalla salaliiton. Hän syyttää salaliitosta ei suinkaan itseään tai entistä presidentin neuvonantajaa Mannista vaan sosialidemokraatteja. Hänen erollaan tähdättiin muka Paavo Lipposen nostamiseen pääministeriksi. Todisteena hän kertoo joidenkin "asioita tuntevien sosialidemokraattien" kertoneen asiasta hänelle.

Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia.

En mielelläni tonkisi vanhoja tunkioita, mutta näin perättömiin väitteisiin on pakko puuttua. Muutoin on riski, että humpuukista syntyy uusi totuus.

Jäätteenmäen eron taustalla on yksinkertainen tosiasia: hän joutui eroamaan menettäessään eduskunnassa luottamuksensa. Ja se luottamus taisi mennä huomattavasti laveammalti kuin vain sosialidemokraattien keskuudessa. Presidentin kansliasta, presidentin selän takana hankittu luottamuksellinen aineisto ja sen käyttäminen eduskuntavaalikeskustelussa harhaanjohtavalla tavalla olivat se asia, joka luottamuksen vei.

Ja lisäksi: eivät sosialidemokraatit pääministeriä vaihtaneet kesäkuussa 2003. Kyllä siihen tarvittiin keskustan oma päätös. Sosialidemokraateille oli koko kriisin ajan selvää, että pääministerin vaihtuessa uusi pääministeri tulee keskustasta. Puhemies Lipposen tuolloiset kannanotot olivat asiassa harvinaisen yksiselitteisiä.

Nyt Jäätteenmäki sanoo, että nopea aikataulu oli esteenä Lipposen paluulle pääministeriksi. Tosiasiassa tuon nopean aikataulun takana olivat juuri sosialidemokraatit, jotka pitivät hallituksen työkyvyn kannalta välttämättömänä ratkaisua ennen juhannusta ja kesälomille lähtöä. Siitähän kertoi tämä kuuluisa "Backmanin lappukin", jossa keskustan eduskuntaryhmälle viestitettiin nopeiden ratkaisujen tärkeyttä.

Sitä paitsi: hallituksen aloittaessa demarit pyrkivät eri tavoin auttamaan pääministeriä selviämään opposition sisäpoliittisesta ahdistelusta. Tein tässä itsekin paljon työtä, koska toivoin niin Jäätteenmäelle kuin uudelle hallituksellekin menestystä. Tuolloin monet Jäätteenmäen linjanvedot - hyvinvointiyhteiskunnan puolustaminen, miesten ja naisten tasa-arvo sekä työreformin upottaminen Atlanttiin - olivat sellaisia, etteivät ne kovasti sosialidemokraattien ajatuksista poikenneet

Jäätteenmäki tuntuu tänään jossain määrin katkeralta menneestä. Se on ehkä ymmärrettävää, mutta en tiedä, auttaako tässä muiden syyttely.

Jäätteenmäen on syytä todistaa väitteensä ja tuoda todistajansa julkisuuteen. Muutoin jää vahva epäilys, ettei hänellä ole mitään perusteita syytteilleen. Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa. Tässä politiikka ei eroa muusta ihmiselämästä.

Tänään illalla on vielä perinteinen puolustusministeri Seppo Kääriäisen uuden vuoden vastaanotto. Vanhaan tapaan uskon, että siellä katse on enemmänkin tulevaisuudessa kuin menneessä.

Päiväkirja. Eero Heinäluoma. Sunnuntai 2007-01-01. (Kirjoitus kokonaisuudessaan).

http://www.heinaluoma.net/kalenteri.php?id=96



http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hein%C3%A4luoma+J%C3%A4%C3%A4tteenm%
C3%A4ki+todistakoon+v%C3%A4itteens%C3%A4/1135224018435


Heinäluoma: Jäätteenmäki todistakoon väitteensä
Julkaistu: 1.1.2007 19:29

helsingin sanomat
Kuva: Eero Heinäluoma

"Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii entistä pääministeriä Anneli Jäätteenmäkeä (kesk) todistamaan väitteensä, että hänet syrjäytettiin pääministerin paikalta kesäkuussa 2003 sosiaalidemokraattien salajuonen takia.

Jäätteenmäki kertoi lauantain Iltalehdessä joidenkin sosiaalidemokraattien kertoneen hänelle, että taustalla oli halu saada silloinen Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen pääministeriksi.

Heinäluoma vaatii nettipäiväkirjassaan Jäätteenmäkeä tuomaan todistajansa julkisuuteen. Itse hän todistelee päiväkirjassaan eri tavoin, ettei Jäätteenmäen väitteessä ole perää.

"Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia", Heinäluoma kirjoittaa."

Muualla verkossa:
Heinäluoman verkkopäiväkirja

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hein%C3%A4luoma+J%C3%A4%C3%A4tteenm%
C3%A4ki+todistakoon+v%C3%A4itteens%C3%A4/1135224018435




Helsingin Sanomat. Kotimaa.

Heinäluoma: Jäätteenmäki todistakoon väitteensä.

HS. Tiistai 2007-01-02. (1 palsta alhaalla. Kuva: Anneli Jäättteenmäki.).

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii entistä pääministeriä Anneli Jäätteenmäkeä (kesk) todistamaan väitteensä, että hänet syrjäytettiin pääministerin paikalta kesäkuussa 2003 sosiaalidemokraattien salajuonen takia.

Jäätteenmäki kertoi lauantain Iltalehdessä joidenkin sosiaalidemokraattien kertoneen hänelle, että taustalla oli halu saada silloinen Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen pääministeriksi.

Heinäluoma vaatii nettipäiväkirjassaan Jäätteenmäkeä tuomaan todistajansa julkisuuteen. Itse hän todistelee päiväkirjassaan eri tavoin, ettei Jäätteenmäen väitteessä ole perää.

"Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia", Heinäluoma kirjoittaa. "

Helsingin Sanomat. Kotimaa. Heinäluoma: Jäätteenmäki todistakoon väitteensä. HS. Tiistai 2007-01-02. (1 palsta alhaalla. Kuva: Anneli Jäättteenmäki.).




http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id50312.html

Heinäluoma: Jäätteenmäen väitteet valheellisia
Julkaistu 01.01.2007, klo 19.30 (päivitetty 01.01.2007, klo 21.07)
  
Kuva: YLE24, lähde: Jyrki Lyytikkä / YLE
 
"Valtiovarainministerin, SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan entisen pääministerin, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen (kesk.) Iltalehdessä esittämät väitteet salajuonesta ovat valheellisia ja loukkaavia.
 
Jäätteenmäki sanoi lauantaina julkaistussa haastattelussaan, että hänen eronsa taustalla oli poliittinen operaatio, jonka tarkoituksena oli palauttaa Paavo Lipponen (sd.) pääministeriksi.

Heinäluoma korosti blogissaan, että Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin paikalta menettäessään eduskunnan luottamuksen.

Sosialidemokraattien puheenjohtajan mukaan puolueelle oli koko kriisin ajan selvää, että pääministerin vaihtuessa myös uusi pääministeri tulee keskustasta.

Heinäluoman mielestä Jäätteenmäki tuntuu jossain määrin katkeralta menneestä. Hän peräänkuuluttaakin Jäätteenmäeltä todisteita väitteistään.

YLE Uutiset
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id50312.html



http://www.iltalehti.fi/uutiset/200701015546956_uu.shtml

 "Jäätteenmäen kertomus salajuonesta humpuukia"
1.1.2007 20:13
SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii nettisivuillaan entiseltä pääministeriltä Anneli Jäätteenmäeltä todisteita juonittelusta, josta euroedustaja syytti demareita viikonlopun iltalehdessä..

Eero Heinäluoma vaatii Anneli Jäätteenmäkeä todistamaan väitteensä salajuonesta. (PASI LIESIMAA)

Jäätteenmäki kohuerostaan: salajuoni

Keskustele politiikasta

Heinäluoman päiväkirja on osoitteessa
www.heinaluoma.net

- Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia, valtiovarainministeri kirjoittaa verkkopäiväkirjassaan maanantaina.
- Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa, hän jatkaa.
Anneli Jäätteenmäki totesi Iltalehdessä SDP:n olleen osallisena siihen, että hän joutui jättämään pääministerin paikan vuonna 2003. Hän pitäytyy väitteessään, jonka mukaan kaiken takana oli demareiden halu palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi.

Jäätteenmäki: Lukekaa kolumni vuodelta 2003

- Muistuttaisin Eero Heinäluomaa hänen omasta kolumnistaan Ilkka-lehdessä heinäkuussa vuonna 2003. Siinä hän kirjoittaa yksiselitteisen selvästi sosiaalidemokraattien harkinneen Lipposen paluuta pääministeriksi, Jäätteenmäki kertoi eilen Iltalehdelle.
Jäätteenmäki ei halua kommentoida Heinäluoman kirjoitusta enempää, sillä hän uskoo ministerin kolumnin puhuvan puolestaan.
Heinäluoma toteaa uusimmassa nettipäiväkirjansa merkinnässä, että "sosialidemokraateille oli koko kriisin ajan selvää, että pääministerin vaihtuessa uusi pääministeri tulee keskustasta".

Lipposen paluu yksi vaihtoehdoista

Ilkan kolumnissa 1.7.2003 Heinäluoma kuitenkin kirjoittaa:

"Sosialidemokraattien keskuudessa pohdittiin useitakin mahdollisuuksia kriisin ratkaisuun. Keskustalainen pääministerivaihdos, Paavo Lipposen paluu pääministeriksi tai uusien vaalien mahdollisuus, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt".

Nettisivuillaan Heinäluoma vakuuttaa olleensa puolustamassa Jäätteenmäen hallitusta.

- Sitä paitsi: hallituksen aloittaessa demarit pyrkivät eri tavoin auttamaan pääministeriä selviämään opposition sisäpoliittisesta ahdistelusta.Tein tässä itsekin paljon työtä, koska toivoin niin Jäätteenmäelle kuin uudelle hallituksellekin menestystä, hän kirjoittaa.

Lisää aiheesta tiistain Iltalehdessä
 
IL, STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200701015546956_uu.shtml



Iltalehti. Pääkirjoitus.. Päivän meili. Tiistai 2007-01-02.

"Euroedustaja

Anneli Jäätteenmäki.

Töölö

VS: Lipposen torjunta
"Eero Heinäluoma ehti jo tyrmätä väitteenne, että jouduitte luopumaan pääministeriydestä salaliiton takia (IL 31.1.).
Näkemyksiänne leimaa ymmärrettävä katkeruus tapahtumista juhannuksen alla pian neljä vuotta sitten.. Tuskin kukaan on ollut koskaan niin yksin eduskunnan puhujanpöntössä kuin Te tuolloin.
Epäilemättä oli pyrkimyksiä palata sinipunaan Paavo Lipposen johdolla. Tämän torjumiseksi keskustan oli uhrattava maalisvaalien voittaja ja oltava hallituksessa kauan hyvin kiltisti.
Kuitenkin kaatumisenne perussyy oli oman toimintanne kömpelyys. Ette osannut käyttää luottamuksellista tietoa viisaasti.
il.paakirjoitus@ iltalehti.fi

Iltalehti. Pääkirjoitus.. Päivän meili. Tiistai 2007-01-02. (Ylhäällä pääkirjoituksen vieressä, kuva. Iltalehden vastaava päätoimittaja on Kari Kivelä).



Iltalehti. Uutiset.
Heinäluoma lyttää Jäätteenmäen salateorian.
Tiistai 2007-01-02. (kaksi palstaa ylhäällä, 3 kuvaa, ei kirjoittajan nimeä.)

"SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii nettisivuillaan entiseltä pääministeriltä Anneli Jäätteenmäeltä todisteita juonittelusta, josta euroedustaja syytti demareita viikonlopun iltalehdessä..
- Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia, valtiovarainministeri kirjoittaa verkkopäiväkirjassaan maanantaina. - Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa, hän jatkaa.

Anneli Jäätteenmäki totesi Iltalehdessä SDP:n olleen osallisena siihen, että hän joutui jättämään pääministerin paikan vuonna 2003. Hän pitäytyy väitteessään, jonka mukaan kaiken takana oli demareiden halu palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi.

- Muistuttaisin Eero Heinäluomaa hänen omasta kolumnistaan Ilkka-lehdessä heinäkuussa vuonna 2003. Siinä hän kirjoittaa yksiselitteisen selvästi sosiaalidemokraattien harkinneen Lipposen paluuta pääministeriksi, Jäätteenmäki kertoi eilen Iltalehdelle. Jäätteenmäki ei halua kommentoida Heinäluoman kirjoitusta enempää, sillä hän uskoo ministerin kolumnin puhuvan puolestaan.

Heinäluoma toteaa uusimmassa nettipäiväkirjansa merkinnässä, että "sosialidemokraateille oli koko kriisin ajan selvää, että pääministerin vaihtuessa uusi pääministeri tulee keskustasta".

Ilkan kolumnissa 1.7.2003 Heinäluoma kuitenkin kirjoittaa: "Sosialidemokraattien keskuudessa pohdittiin useitakin mahdollisuuksia kriisin ratkaisuun. Keskustalainen pääministerivaihdos, Paavo Lipposen paluu pääministeriksi tai uusien vaalien mahdollisuus, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt".

Nettisivuillaan Heinäluoma vakuuttaa olleensa puolustamassa Jäätteenmäen hallitusta. - Sitä paitsi: hallituksen aloittaessa demarit pyrkivät eri tavoin auttamaan pääministeriä selviämään opposition sisäpoliittisesta ahdistelusta. Tein tässä itsekin paljon työtä, koska toivoin niin Jäätteenmäelle kuin uudelle hallituksellekin menestystä, hän kirjoittaa.

Kuva: Iltalehti kertoi viikonlopun lehdessään Anneli Jäätteenmäen epäilevän eräitä SDP:n jäseniä juonittelusta. Kuva: Eero Heinäluoma. Kuva: Anneli Jäätteenmäki.
 
Iltalehti. Uutiset. Heinäluoma lyttää Jäätteenmäen salateorian. Tiistai 2007-01-02. (kaksi palstaa ylhäällä, 3 kuvaa, ei kirjoittajan nimeä.)



Ilta-Sanomat. Uutiset.
Heinäluoma: Jäätteenmäki puhuu humpuukia.
Timo J. Anttila.
Tiistai 2007-01-02. ( 2 palstaa ylhäällä, 2 kuvaa).

"Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen (kesk) uustulkinta hänen pääministerieronsa syistä tyrmätään niin Sdp:n kuin keskustan riveissä. - Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia, teilasi Sdp:n puoluejohtaja Eero Heinäluoma.

Viikonvaihteen Iltalehdessä Jäätteenmäki väitti demarien varsinaisena aikomuksena olleen palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi. Keskustan ryhmänjohtaja Timo Kalli korosti eilen IS:lle, että vuoden 2003 kohutun pääministerivaihdoksen yhteydessä Sdp ja keskusta sopivat yhdessä pääministerin salkun säilyvän varta vasten keskustalla.

- Kukaan ei ainakaan minulle kyseenalaistanut sitä Sdp:n puolelta, Kalli muistelee. - Minun johtopäätökseni eron syystä silloin ja nyt on,. että (Sdp:ssä) poliittinen luottamus oli Jäättteenmäen osalta syöty loppuun..

Jäättteenmäen mukaan demarien yritys junailla Lipponen pääministeriksi meni myttyyn, koska vaihdos Matti Vanhaseen sujui niin nopeasti. Heinäluoma ja Sdp:n ryhmänjohtaja Jouni Backman muistuttavat, että nopeutettu aikataulu oli nimenomaan demarien vaatimus.

- Alusta lähtien oli selvää, että jatketaan samalla hallituspohjalla ja että pääministeri on keskustasta, Backman kommentoi. Heinäluoma kirjoittaa nettipäiväkirjassaan Jäätteenmäen kuulostavan katkeralta menneestä. Heinäluoma itse ei haluaisi tonkia "vanhoja tunkioita"."

Kuvapari: Sdp:n Eero Heinäluoma pitää Anneli Jäätteenmäen väitteitä Lippos-salajuonesta "valheellisina ja loukkaavina".

Ilta-Sanomat. Uutiset. Heinäluoma: Jäätteenmäki puhuu humpuukia. Timo J. Anttila. Tiistai 2007-01-02. ( 2 palstaa ylhäällä, 2 kuvaa).



AL.fi  Tiistai 2.1.
Aamulehti.fi
 
http://www.aamulehti.fi/uutiset/stt/kotimaa/6620.shtml

Heinäluoma: Jäätteenmäen salajuoniväite "humpuukia"
01.01. - 19:54 (Luotu: 18:53) - STT

SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) väitteet salajuonesta ovat "täyttä humpuukia". Jäätteenmäki sanoi lauantaina Iltalehden haastattelussa, että hänen eroamisensa pääministerin paikalta johtui sosiaalidemokraattien salajuonesta.

- Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia, valtiovarainministeri Heinäluoma kirjoittaa verkkopäiväkirjassaan.
Jäätteenmäki väitti Iltalehdessä, että hänen eronsa johtui juonesta, jonka tarkoitus oli palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi. Jäätteenmäen mukaan juonesta olivat kertoneet "sellaiset demarit, jotka tietävät asioista".

Heinäluoman mielestä Jäätteenmäen on todistettava väitteensä ja julkistettava todistajansa.
- Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa, Heinäluoma sivaltaa.
Hänen mukaansa Jäätteenmäen ero johtui ainoastaan siitä, että tämä menetti eduskunnan luottamuksen.
 
http://www.aamulehti.fi/uutiset/stt/kotimaa/6620.shtml



http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/6827.shtml

Jäätteenmäki sanoo, että hänellä on todisteita
01.01. - 22:44 (Luotu: 22:44)
 
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii entistä pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä (kesk) esittämään salajuonipuheensa tueksi todisteita.

Jäätteenmäki kertoi lauantain Iltalehdessä kuulleensa "eräiltä demareilta", että hänen eroamisensa pääministerin paikalta oli demarien salajuoni. Juonen tarkoituksena oli palauttaa Paavo Lipponen (sd) pääministeriksi.

Jäätteenmäki sanoo Aamulehdelle, että hänellä on sanojensa vakuudeksi demareiden silloisen puoluesihteerin Eero Heinäluoman kolumni Ilkka-lehdestä.

- Puoluesihteeri kirjoitti 1. heinäkuuta 2003, että sosiaalidemokraattien keskuudessa pohdittiin useita mahdollisuuksia kriisin ratkaisuun. Keskustalaisen pääministerin vaihdos, Paavo Lipposen paluu pääministeriksi, uusien vaalien mahdollisuus, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt, Jäätteenmäki lukee kolumnia.

Heinäluoma kirjoittaa nettipäiväkirjassaan maanantaina, että Jäätteenmäen puheet ovat valheellisia, loukkaavia ja täyttä humpuukia. Heinäluoman mukaan sosiaalidemokraateille oli koko ajan selvää, että uusi pääministeri tulee keskustasta.
Jäätteenmäen korostaa, että puoluesihteerin kolumnissa Lipposen paluu mainitaan.

Heinäluoma vaatii, että Jäätteenmäen on syytä todistaa ja tuoda todistajansa julkisuuteen. Muutoin jää vahva epäilys, ettei hänellä ole mitään perusteita syytteilleen.
- Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa. Tässä politiikka ei eroa muusta ihmiselämästä, Heinäluoma kirjoittaa.

- Ovathan ne suoria sanoja, mutta en lähde jatkamaan tätä tämän enempää. Menneet ovat menneitä ja nyt keskityn siihen mitä presidentti Tarja Halonen sanoi puheessaan, vanhuksiin ja suvaitsevaisuuteen. Tässä maailmassa riittää parannettavaa, Jäätteenmäki arvioi.
- En tiedä onko tässä mitään kummempaa syytä miksi tulin asian kanssa julkisuuteen nyt. Tuli haastattelupyyntö ja ajattelin sen antaa.

Piia Pöyhönen, Sari Torvinen
 
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/6827.shtml



Aamulehti. Kotimaa.

Jäätteenmäki sanoo, että hänellä on todisteita.

Piia Pöyhönen. Sari Torvinen.
Tiistai 2007-01-02.  (2 palstaa ylhäällä 2 kuvaa, 2 sitaattia).

"Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii entistä pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä (kesk) esittämään salajuonipuheensa tueksi todisteita.
Jäätteenmäki kertoi lauantain Iltalehdessä kuulleensa "eräiltä demareilta", että hänen eroamisensa pääministerin paikalta oli demarien salajuoni. Juonen tarkoituksena oli palauttaa Paavo Lipponen (sd) pääministeriksi.

Jäätteenmäki sanoo Aamulehdelle, että hänellä on sanojensa vakuudeksi demareiden silloisen puoluesihteerin Eero Heinäluoman kolumni Ilkka-lehdestä.
- Puoluesihteeri kirjoitti 1. heinäkuuta 2003, että sosiaalidemokraattien keskuudessa pohdittiin useita mahdollisuuksia kriisin ratkaisuun. Keskustalaisen pääministerin vaihdos, Paavo Lipposen paluu pääministeriksi, uusien vaalien mahdollisuus, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt, Jäätteenmäki lukee kolumnia.

Heinäluoma kirjoittaa nettipäiväkirjassaan maanantaina, että Jäätteenmäen puheet ovat valheellisia, loukkaavia ja täyttä humpuukia. Heinäluoman mukaan sosiaalidemokraateille oli koko ajan selvää, että uusi pääministeri tulee keskustasta.
Jäätteenmäen korostaa, että puoluesihteerin kolumnissa Lipposen paluu mainitaan.

Heinäluoma vaatii, että Jäätteenmäen on syytä todistaa ja tuoda todistajansa julkisuuteen. Muutoin jää vahva epäilys, ettei hänellä ole mitään perusteita syytteilleen.
- Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa. Tässä politiikka ei eroa muusta ihmiselämästä, Heinäluoma kirjoittaa.

- Ovathan ne suoria sanoja, mutta en lähde jatkamaan tätä tämän enempää. Menneet ovat menneitä ja nyt keskityn siihen mitä presidentti Tarja Halonen sanoi puheessaan, vanhuksiin ja suvaitsevaisuuteen. Tässä maailmassa riittää parannettavaa, Jäätteenmäki arvioi.
- En tiedä onko tässä mitään kummempaa syytä miksi tulin asian kanssa julkisuuteen nyt. Tuli haastattelupyyntö ja ajattelin sen antaa.

Sitaatit: "Eräät demarit ovat kertoneet minulle, että kaiken takana oli tarkoitus palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi." Anneli Jäättteenmäki.  Iltalehti 30.12.2006.
"Jäätteenmäen kertomus on täyttä humpuukia." Eero Heinäluoma. Verkkopäiväkirja.

Aamulehti. Kotimaa. Jäätteenmäki sanoo, että hänellä on todisteita. Piia Pöyhönen. Sari Torvinen. Tiistai 2007-01-02.  (2 palstaa ylhäällä 2 kuvaa, 2 sitaattia).



Savon Sanomat. Kotimaa.

Heinäluoma torjuu väitteet salajuonesta.

Pääministerikysymys: Valtiovarainministerin mielestä Jäätteenmäen on todistettava väitteensä. Helsinki. STT. (4 palstaa ylhäällä).

"SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) väitteet salajuonesta ovat "täyttä humpuukia". Jäättteenmäki sanoi lauantaina Iltalehden haastattelussa, että hänen eroamisensa pääministerin paikalta johtui sosiaalidemokraattien salajuonesta.

- Jäätteenmäen väitteet ovat paitsi valheellisia myös loukkaavia. valtiovarainministeri Heinäluoma kirjoittaa verkkopäiväkirjassaan maanantaina. Jäätteenmäki väitti Iltalehdessä, että hänen eronsa johtui juonesta, jonka tarkoitus oli palauttaa Paavo Lipponen pääministeriksi. Jäätteenmäen mukaan juonesta ovat kertoneet "sellaiset demarit, jotka tietävät asioista".

Heinäluoman mielestä Jäätteenmäen on todistettava väitteensä ja julkistettava todistajansa. - Lakimiehenä hänen pitäisi tietää, että syytteet täytyy myös todistaa, Heinäluoma sivaltaa. Hänen mukaansa Jäätteenmäen ero johtui ainoastaan siitä, että tämä menetti eduskunnan luottamuksen.

- Presidentin kansliasta, presidentin selän takana hankittu hankittu luottamuksellinen aineisto ja sen käyttäminen eduskuntavaalikeskustelussa harhaanjohtavalla tavalla olivat se asia, joka luottamuksen vei, Heinäluoma kirjoittaa.

Jäätteenmäen mukaan Lippos-salajuoni meni mönkään, koska keskusta istutti Matti Vanhasen pääministerin paikalle ripeästi. Heinäluoma puolestaan kirjoittaa, että nopean pääministerin valinnan takana olivat demarit.. Lisäksi puoluejohtaja katsoo, että SDP puolusti Jäätteenmäkeä tämän lyhyellä pääministeriuralla opposition ahdisteluja vastaan. - Tein itsekin paljon työtä, koska toivoin niin Jäätteenmäelle kuin uudelle hallitukselle menestystä, Heinäluoma vakuuttaa.

Heinäluoman päiväkirja on osoitteessa www.heinaluoma.net

Savon Sanomat. Kotimaa. Heinäluoma torjuu väitteet salajuonesta. Pääministerikysymys: Valtiovarainministerin mielestä Jäätteenmäen on todistettava väitteensä. Helsinki. STT. (4 palstaa ylhäällä).



http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id50366.html

Jäätteenmäen pääministerikohu puhuttaa yhä
Julkaistu 02.01.2007, klo 16.54
  
Kuva: YLE24
 
Katso juttuja Irak-vuodosta ja Jäätteenmäen erosta Elävässä arkistossa
 
Keskustelu Anneli Jäätteenmäen kolmen ja puolen vuoden takaisesta pääministerierosta jatkuu. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sanoo, ettei missään hänen käymissään keskusteluissa puhuttu pääministerin paikan vaihtamisesta SDP:lle.
 
Anneli Jäätteenmäki väitti viikonlopun Iltalehdessä, että hänen eronsa taustalla oli sosialidemokraattien salahanke nostaa Paavo Lipponen takaisin pääministeriksi.
Hanke olisi kuulemma epäonnistunut, kun vaihdos Vanhaseen tehtiin niin nopeasti. SDP:n nykyinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma pitää väitteitä nettipäiväkirjassaan paitsi valheellisina myös loukkaavina.

Myös tapahtumien ytimessä olleet eduskuntaryhmien puheenjohtajat muistavat asiat toisin kuin Jäätteenmäki.
- Kun Vanhasen hallitus aloitti, niin missään niissä keskusteluissa, joissa minä olin mukana ei puhuttu mistään muusta ministerijaosta. Pidettiin itsestäänselvänä, että aiemmin hyväksytty hallitusohjelma ja pääministerin paikka kuuluu edelleen keskustalle ja se pitää. Osaltani muistini on kirkas ja muistan tällä tavalla, kertoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli YLE Uutisten haastattelussa.

Myös SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman on samoilla linjoilla.
- Alusta lähtien oli selvää että jatketaan entiseltä pohjalta eli keskustalaisen pääministerin johdolla, Backman sanoo YLE Uutisille.
- Olin alusta lähtien mukana sellaisissa palavereissa, jossa asioita käytiin hyvin pienelläkin porukalla läpi. Korostan, että tietäisin kyllä, jos joku puoluejohdosta - mukaan lukien Paavo Lipponen - olisi edes missään vaiheessa kaavaillut tuollaista vaihtoehtoa, Backman vakuuttaa.

Lisämakua soppaan toi vielä tiistaina keskustan puoluetoimistossa esiinkaivettu sanomalehti Ilkassa julkaistu vanha kolumni, jossa Heinäluoma näyttäisi pitäneen Lipposen paluuta ainakin hetken vaihtoehtona, joka tosin nopeasti hylättiin.
Jäätteenmäki jätti eronpyyntönsä 18. kesäkuuta 2003 illalla ja Vanhasen hallitus nimitettiin jo seuraavalla viikolla.

YLE Uutiset
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id50366.html
 


http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/6859.shtml

Keskusta muistutti Heinäluoman vaihtoehdoista
02.01. - 17:44 (Luotu: 17:25)
 
Eero Heinäluoma tuomitsi Jäätteenmäen väitteet salajuonesta valheellisiksi. Kuva: Raimo Iso-Ettala - Aamulehden arkisto

Jäätteenmäen epäilyt salajuonesta kiukuttavat SDP:n johtoa
Keskustelu vuoden 2003 hallituskriisistä ja sen syistä jatkui edelleen tiistaina. Vuorossa oli keskustan vastahyökkäys, jolla pyrittiin asettamaan epäilyksenalaiseksi SDP:n motiivit Anneli Jäätteenmäen (kesk.) hallituksen kaatuessa.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen palautti mieliin SDP:n silloisen puoluesihteerin Eero Heinäluoman kirjoittaman kolumnin, joka julkaistiin sanomalehti Ilkassa heinäkuun 2003 alussa. Siinä Heinäluoma toteaa, että sosialidemokraattien keskuudessa pohdittiin useitakin mahdollisuuksia kriisin ratkaisuun.

Vaihtoehtoina olivat keskustalainen pääministerinvaihdos, Paavo Lipposen (sd.) paluu pääministeriksi tai uusien vaalien mahdollisuus, jos hallituskriisi olisi pitkittynyt. Hyvin yksituumaiseksi kannaksi tuli kuitenkin se, että luottamuksen menettäminen liittyi vain Jäätteenmäen Irak-toimintaan, ei punamultayhteistyöhön.

Jäätteenmäki antoi ymmärtää viime lauantaina Iltalehdessä julkaistussa haastattelussa, että hänen eronsa taustalla oli SDP:n pyrkimys palauttaa Lipponen pääministeriksi. Tiedon asiasta hän kertoi saaneensa siitä perillä olevilta SDP:n edustajilta.
Heinäluoma tuomitsi maanantaina Jäätteenmäen väitteet salajuonesta valheellisiksi ja loukkaaviksi. Sosialidemokraateille oli hänen mukaansa koko kriisin ajan selvää, että pääministerin vaihtuessa uusi pääministeri tulee keskustasta.
Samaa mieltä oli aiemmin myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, joka korosti olleensa mukana kaikissa pääministerin vaihdoksiin liittyneissä puolueen palavereissa.

STT
Helsinki

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/6859.shtml
Etsi nettisanomista: 
Sanomanetti + 'hakusana'.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta  vuodesta 1999.

 

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!






Man with a Cut-Out Shadow

Sanomanetti

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Sanomanetti@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!


altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearch



Lapsen oikeuksien julistus



Lue myös!

Pääkirjoitus 19.06.2003.
Pertti Manninen, sanomanetti.fi.

"Tieto on samassa määrin onnen ja onnettomuuden, hyvien tekojen ja pirullisuuden väline. 
Tieto voi olla yksilön korkein, mutta myös tuhoisin elämänmuoto."

Georg Henrik Wright.
Ajatus ja julistus. 1955.
http://www.sanomanetti.fi/2003/06/19/paakirjoitus.htm

Nykyposti 7/2003 heinäkuussa 2003. Mikko Niskasaari.
"Ahtisaaren, Niinistön, Rehnin ja Lipposen valheet peiteltiin.
Valehdella saa - mutta eivät kaikki.

http://www.sanomanetti.fi/2003/07/10/valehdellasaa.htm

Suuri journalisti-palkinto 2003.

Torstaina 11.03.2004. Rikoksesta epäillyn ja todisteita hävittäneen lehden toimittaja sai suuren journalistipalkinnon!
Toimittaja Pekka Ervasti, Ilta-Sanomat.
Toimittajan oma kertomus kokonaisuudessaan pääministeri Anneli Jäätteenmäen jahdista MTV3:n palkintojenjako-ohjelmassa.
http://www.sanomanetti.fi/2004/03/11/journalistipalkinto.htm

SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!

Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. 
Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia toistuvasti jatkuvasti. 
Suomen lain mukaan rikokseen osallistunutta pitää rangaista kuin olisi sen itse tehnyt. 
Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ei kuitenkaan nostanut syytettä Ilta-Sanomia vastaan, 
koska lehden edustajat olivat poliisikuulusteluissa kertoneet, 
etteivät tiedä kuka asiakirjat oli lähettänyt ruskeassa kirjekuoressa toimitukseen. 
Kirjekuoretkin on sittemmin hävitetty.
http://www.Sanomanetti.fi/2004/03/25/etusivu.htm

Jatkuu ...
 
 

Uusin

 

Arkisto

 

Depis

 

Elokuva

 

Gallup

 

Imagine

 

Kaupunkikuva

 

Kuvagalleria

 

Lehdet

 

Liikunta

 

Opetus

 

Perhe

 

Politiikka

 

Sota ja rauha

 

Tv ja radio

   

Talous

 

Työtä

 

Valokuva

 

Velka

 

Viikon kuva


Osapainos isompia kuvia pienentäen:
http://www.sanomanetti.fi/2005/04/13/etusivu.htm

Sanomanetti keskiviikkona 13. huhtikuuta 2005. Etusivu. Numero 340.   

Tulossa?



19.03.2005.
George W. Bush ja Tony Blair sekä Saddam kahleissa. "Tulossa?"-kuvat unelmoinut Pertti Manninen.


Tulossa?

"Milloin alkavat kansainväliset oikeudenkäynnit lännen sotarikollisia vastaan? Teen vaatimattoman ehdotuksen; järjestetään tribunaalit Saddamia, Bushia ja Blairia vastaan rinnakkain. Silloin olisi ainakin joku mahdollisuus saada esiin koko totuus. Ja jos jonon jatkoksi laitetaan vielä Putin?
Se, joka rahoittaa tulevan presidentin valtaanpääsyn, vaikuttaa puolestaan siihen, millaista politiikkaa presidentin hallinto harjoittaa. Nykyisen presidentin yhteydet tiedettiin hyvin jo ennen viime kierrosta ja suunnitelmat olivat paperilla. Olisi pitänyt ymmärtää heti alkuun, mitä on tulossa. Nyt tiedetäänkin, että Irakin sota oli päätetty aloittaa jo heti Bushin kauden alussa.
Sodan seurauksista kärsitään nyt Irakissa ja maailmalla.
Vasta runsas vuosi sitten meille kuitenkin vakuutettiin, että Saddamin vangitseminen lopettaa vastarinnan. Rauhaan ei kuitenkaan ole mitään mahdollisuuksia niin kauan kuin amerikkalaiset miehittäjät ovat maassa. Eikö sitä nyt jo vihdoin ymmärretä? Eikö jo Afganistan ole opettanut tarpeeksi? Sodan alussa ei haluttu mainita Vietnamia. Eikö Vietnam ole jo läsnä?
Bushin USA:ta ja Blairin Isoa-Britanniaa odottaa Irakissa historiallisen katkera tappio. Pahiten valheille perustuneesta aggressiosta kärsii kuitenkin Irakin kansa."
Leif Salmén. Kolumni. Taas raha puhuu. Iltalehti keskiviikkona 13.4.2005. Katkelmia.

http://www.sanomanetti.fi/2005/04/13/etusivu.htm




  Perjantai  2006-12-08.
Irak. Pääkirjoituksia. Aftonbladet. Kriget i Irak är förlorat. Lue!  
HBL Hufvudstadsbladet. Ett krig som ingen vinner.  Lue! 
Helsingin Sanomat. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Lue! 
Turun Sanomat. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. . Lue! 
The Guardian. Avoiding great expectations. Lue!  
Extra. Turun Sanomat. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Lue! 
Pääkirjoitus & Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!

Perjantai  2006-12-08.
Irak. Pääkirjoituksia. Aftonbladet. Kriget i Irak är förlorat. Lue!  
HBL Hufvudstadsbladet. Ett krig som ingen vinner.  Lue! 
Helsingin Sanomat. Bakerin ryhmä esitti jyrkkää käännettä Bushin politiikkaan. Lue! 
Turun Sanomat. Yhdysvallat ei selviydy yksin Irakia riivaavasta kaaoksesta. . Lue! 
The Guardian. Avoiding great expectations. Lue!  
Extra. Turun Sanomat. Suomi näyttää miten unionia johdetaan. Paavo Lipponen. Lue! 
Pääkirjoitus & Nettisanomien Irak-kirjoitukset 1999- 2006. Lue!


Sanomanetti tiistai 2006-12-05.

Itsenäisyyspäivän aattona 2006:  Paavo Lipposen hallituksen päätös irakilaisdiplomaattien ja heidän perheenjäsentensä (selvitettävänä) karkottamisesta Suomesta juuri ennen Irakin sotaa jätetty oikeuskanslerin tutkittavaksi. Petri Rissanen.  Lue!

Miljoonalla eurollako SanomaWSOY tukki IS:n ex-päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän suun? Tietääkö Pietilä Irak-asiakirjojen lehtiinvuotajan ja ollaanko juttua uudelleen avaamassa?  Lue!
 

Sanomanetti maanantai 2006-11-06
 


Kuvat: Pertti Manninen. Saddamin kuolemantuomio ja Yle. Kuka määräsi muuttamaan kommenttien järjestystä? Vasemmassa kuvassa Tv2:n uutislähetys sunnuntaina 2006-11-05 klo 18.03. Myöhemmin illalla klo 21.50 alkaneessa TV2:n uutislähetyksessä kommenttien järjestys oli vaihtunut. Vasemmalla aito kuva ja oikealla siitä muokattu kuva, joka olisi otettu, jos kamera olisi ollut valmiina. Ylessähän molemmat uutislähetykset ovat tallella! Pääkirjoitus. Vaikea kuva 2. Lue!



Vaikea kuva & Oikeuden voitto eli rehellisiin kansa.
Lue!


Sanomanetti perjantai 2006-10-13


Verenpunainen syksy Suomessa ja maailmalla. Toimittaja tapetaan Venäjällä. Joka 40. irakilainen on kuollut vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen sodan jaloissa. Elämme veristä aikaa.

Linkkejä: Leader: In praise of Politkovskaya   Obituary: Anna Politkovskaya - '655,000 Iraqis killed since 2003'  One in 40 'killed since invasion'  - Nämä lehdestä Guardian Unlimited, jonka arkistot ovat avoinna, toivottavasti vielä vuosien päästä.
Pääkirjoitus. Sanomanetti perjantai 2006-10-13. Pertti Manninen.


Koululainen: "Elokuvalipulla kohtuuton hinta." Lue!


Syyskuun 11. - Rauhanturvajoukot -   Koistinen kuva - 7 vuotta sitten  Kalpean kuun tarinoita. Kuva.
Etsi nettisanomista: 
Sanomanetti + 'hakusana'.


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta  vuodesta 1999.

 

 

Ilmoita ilmaiseksi- iIlmoitusssivulle!






Man with a Cut-Out Shadow

Sanomanetti

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Sanomanetti@
hotmail.com




Sonera-kirjaan!


altavista.com
msn.fi
google.fi
fi/WebSearch



Lapsen oikeuksien julistus


 
 
愼栠敲㵦⸢⼮㈰支畴楳當栮浴⍬楨癲瑩湯瑴汵慡慪㸢
Kuva. 2007-01-02 klo 14.30. "Hirvitonttu". Laukaa. Kirjastoi. Pertti Manninen.  Laajenna kuva. 
Onnellista uutta vuotta!  Gott nytt år!  Happy New Year! 
Sanomanetti.
 



 
2007-01-02 
etusivulle!

Uusia ja vanhoja juttuja   
Sipoon valtauskiista
  
Sävelradio vaikeni-kuva
 
Antti Herliniä koskeva tietovuoto ei selvinnyt.



altavista
Etsi nettisanomista: Sanomanetti + 'hakusana'.




 
 

Kuva. 2007-01-02 klo 14.30. "Hirvitonttu ja lahjakuusi". Laukaa. Kirjastoi. Pertti Manninen.
Onnellista uutta vuotta!  Gott nytt år!  Happy New Year! 
Sanomanetti.
 




World weekly
Guardian Unlimited Monday January 01 2007   Saddam 'tended plants' in jail   Military nurse says former dictator saved crusts to feed birds and tended plot of weeds in custody.   Slideshow: Portrait of a dictator   Obituary: Saddam Hussein   Full Iraq coverage
Islamists lose last stronghold   Somali troops capture last city held by militants as all Somalis ordered to hand over weapons in three days.      Two killed by bombs in Bangkok   Britons among those wounded as series of bombs explode in capital.      US death toll in Iraq reaches 3,000   All eyes on January 10 deadline for new course in Iraq.      Castro denies US claims that his health is failing   Fidel Castro has rebutted American claims about his health failing, saying his recovery was far from being a 'lost battle'.  

Guardian Unlimited  Tuesday January 02 2007   Iraq to investigate Saddam filming   Government to look into how execution came to be broadcast around the world.      Confusion over missing plane   Indonesian minister dismisses claim jet has been found.      Fashion factor fuels Iran Aids fears   Sex-for-clothes deals raise fears over HIV, reports Robert Tait.      Thai leader blames bomb blasts on deposed PM   · Ousted backers of Thaksin Shinawatra 'behind attack'   · Troops return to streets for first time since coup      Pork soup handouts not racist - French judge   Pork soup is back on the menu for homeless people in Paris after a judge ruled it could not be deemed racist.

24 hours in pictures   Gallery: The best images from around the world.  Hunger kills one child every 5 secs   More picture galleries   Guardian/ Worldlatest  

 

 
2007-01-02 
etusivulle!

Uusia ja vanhoja juttuja   
Sipoon valtauskiista
  
Sävelradio vaikeni-kuva
 
Antti Herliniä koskeva tietovuoto ei selvinnyt.



 
TOIMITUS. Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen.    Yhteys: mailto:Sanomanetti@hotmail.com   
Copyright sanomanetti.fi - Mainosbanneri ja kirjasinkoko torstaina 2009-04-02. N:o  2006/579. Sivut: .2007-01-04, nettiin 2007-01-04, linkit 2007-01-04. 
Sanomanetti 2007-01-04 - Anneli Jäätteenmäen Lippos-haastattelun  reaktiot: Ilta-Sanomat unohtaa julkaisseensa salaisia asiakirjoja neljä (4) kertaa, hävittäneensä todistusaineistoa ja syyllistyneensä rikokseen toisin kuin Anneli Jäätteenmäki -  Ilta-Sanomat  Pääkirjoitus. - Hannu Savola  - Tarja Halonen - eero Lankia Pekka Ervasti - Mika Lehto - Martti Manninen - Antti Kalliomäki - Jarmo Korhonen -  Kenen salaliitto? - Mitä tapahtui? - todella - Vuotaja - myyrä - SanomaWSOY - rikos - journalistipalkinto - Iltalehdessä ja median kommentit: Aamulehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Savon Sanomat ja Yle-uutiset - Anneli Jäätteenmäki. Paavo Lipponen, Timo Kalli, Jouni Backman, Irak.vuoto - Pohjustukseksi loppuosa Mikko Niskasaaren kirjoituksesta  "Valehdella saa - mutta eivät kaikki" Nykypostissa heinäkuussa 2003.Kuva. 2007-01-02 klo 14.30. "Hirvitonttu". Laukaa. Kirjasto. Pertti Manninen Kuva. "Baarikoira". 2007-01-01 klo.18.00. Tampere. Rautatieasema. Odotushalli. Pertti Manninen.  Onnellista uutta vuotta!  Gott nytt år!  Happy New Year!  Sanomanetti.  N:o 578.  -  torstai  04.01.2007 - kuva - kuvat - pertti manninen - Sanomanetti


the hunger site



Hae Nettisanomista:

Vuodet 1999 - 2005




 
 
Kuva. 2007-01-01 klo. klo 18.00. "Baarikoira". Pertti Manninen. Tampere. Rautatieasema. Odotushalli. 
Onnellista uutta vuotta!  Gott nytt år!  Happy New Year! 
Sanomanetti.
 

Sivun alkuun!


    
Sivuston 1. restaurointi 2011-09-12. Virhelinkkien korjaus, puuttuvien kuvien palautus, Huom. Linjayhteyden virhellisen toiminnan takia osa sivuista on vuonna 2007 jaettu useaksi sivuksi ja osa kuvista on edelleen vaillinaisia alaosastaan. Linkkien palautus on osittain vienyt linkit osottamaan tiedon ensimmäiseen esiintymiskertaan. Maanantaina 2011-09-12 Pertti Manninen. Tämä sivusto on tehty Nettisanomat-sivuston tarkistetusta versiosta 2011-09-21. .
2004-2011: Vaasan hovioikeuden (19.11.2015) kumottua Keski-Suomen käräjäoikeuden (24.01.2012) tuomion sivusto on palautettu osittain alkuperäiseen muotoon hovioikeuden tuomio huomioon ottaen lauantaina 05.03.2016, äitini 100-vuotis syntymäpäivänä.